Gezinmek için tıkla
Minecraft
Minecraft
Minecraft
Minecraft
Minecraft
Minecraft
Minecraft
Minecraft
Minecraft

Minecraft

Karşılaştır

Dünyayı kendi istediğin gibi şekillendir. Sürekli değişen Minecraft dünyasında inşa ederek, kazarak, canavarlarla savaşarak ve keşfederek geçireceğin sonsuz fırsatlara sahip bir maceraya hazırlan.

Minecraft Hakkında

Geliştirici
Microsoft, Mojang Studios
Yayıncı
Mojang
Çıkış Tarihi
18 Kasım 2011
Platform
geforcenow nintendo
Kategori
Aksiyon, Macera, Hayatta Kalma, Çok Oyunculu,

Minecraft Nedir?

Minecraft, açık bir dünyada hayal gücünüze bağlı olarak gelişebileceğiniz bir yerdir. İster hayatta kalma oynayın, ister macera yaşayın, ister yaratıcılık modunda sınırsız bloklarla yapılar inşa edin.

Minecraft, İsveçli geliştirici Markus "Notch" Persson tarafından geliştirilen, 2011 yılında Mojang tarafından yayınlanan ve 2014 yılında Microsoft tarafından satın alınan sandbox oyunudur. Oyun, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanıza olanak sağlar. 3 boyutlu voxel grafiklere sahiptir.

Oyun; Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.

Oynanışı

Minecraft oyununda beş adet oyun tipi bulunur;

Hayatta Kalma (Survival):

Bu modda oyuncular çalışma masasında bir şeyler üretip kendini geliştirebilir, silahlarla kendini savunabilir, dilediğince ulaşım malzemelerini kullanıp ya da yürüyerek keşif yapabilir, köylüler ile ticaret yapabilir, Nether'ın zorlayıcı, ölümcül biyomlarında ve vadilerinde savaşabilir, Stronghold'u bulup End'e gidip oyunu bitirebilir veya iksircilik, kızıltaşcılık gibi farklı alanlarda çalışabilir. Oyuncular hileleri açarsa komutları kullanarak diğer modlara geçebilir.

Zorlayıcı (Hardcore):

Normal hayatta kalma kuralları geçerlidir. Fakat bu modda oyuncular herhangi bir şekilde ölürse doğamaz, sadece dünyayı izleyebilir. Eğer oyuncular oyunu yerel ağda paylaşıp hileleri serbest yaparsa "/gamemode survival" komutu ile yeniden doğabilir. Dünyayı oluştururken oyuncular hileleri açamaz, bonus sandık alamaz ve zorluğu "zor"dan çıkaramaz. Sadece bahsedildiği gibi yerel ağ sayesinde bu olaylar yapılabilir.

Yaratıcı (Creative):

Oyuncular oyundaki her tür malzemeyi kullanabilir fakat bariyer, komut bloğu, boşluk bloğu gibi blokları sadece kod ile alabilir. Oyuncular Klasik gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan oyuncuların kendi tasarımlarını oluşturabilsini sağlar. Yaratıcı modda oyuncular uçabilir ve her tür bloku anında kırabilir (Katman kayası dahil). /gamemode creative komutlarıyla bu moda geçilir ve canavarlara karşı oyuncular görünmez olur.

Macera (Adventure):

İnternette oyuncular birçok Macera Haritası bulabilir. Adventure'da Hayatta Kalma Modunda olduğu gibi can ve açlık barları vardır. Oyuncular bir oyuna Macera modunda başlayamaz. /gamemode adventure komutları ile bu moda geçilir. Harita yaparken bu mod oyuncuların işine yarayabilir. Oyuncular bu modu dünyayı açarken seçemez fakat, oyuncular dünyanın genel oyun modunu "/defaultgamemode adventure" ile macera yapabilir. Oyuncular bu modda hiçbir şey kıramaz ama sandıklar, redstone etkenleri ve eşya çerçeveleri ile etkileşim kurabilirler.

Seyirci (Spectator);

Oyuncu dünya ile etkileşimde bulunamaz ve sürekli uçarak olayları izler. Oyuncunun varlığı doğma, yaratılma mekaniklerini etkileyecektir. Yaratıkların veya diğer oyuncuların üstüne tıklanıldığında onların dünyayı nasıl gördüğüne bakılabilir. /gamemode spectator komutu ile geçilir. Bedrock Edition'da bulunmamaktadır. Ve eğer envanter çubuğunuzdan izleme eşyası ile insanların yanına ışınlanabilir ve onların gözünden izleyebiliriz.

 

 

Boyutlar(Minecraft Dünyaları)

Overworld: Çoğu hayvanın, yaratığın ve oyuncuların doğduğu yerdir. Oyuncular hayatını burada kurmalı çünkü madenler vb. sadece burada çıkmaktadır. Dünya'da 32 mob kendiliğinden doğabilir. 7 maden kendiliğinden oluşabilir. Birçok yapı bulunabilir. Örneğin köyler, karakollar, antik tapınaklar gibi. Burada her mob doğabilir fakat Nether Portal yoluyla bir Piglin veya Hoglin dünyaya geçerse, titreşerek Zombileşmiş Piglin veya Zombileşmiş Hoglin haline dönüşür.

Nether: Obsidyen ile geçit oluşturarak gittiğiniz bu boyut da Nether taşı, Altın, Kuvars, Magma Bloku, Ruh kumu, Ruh toprağı, Bazalt, Lav ve antik kalıntı ile kaplıdır. Zombi Piglin, Hoglin, Piglin, Ghast, Iskelet, Magma Kübü, Enderman ve Wither İskeleti bu boyut'da, Herhangi bir yerde doğabilir. Ancak, Blaze ve Wither İskeleti, "Nether Kalesi" denilen yerde doğabilir. Nether zamansız bir yerde olduğu için saatler Nether'da çalışmaz ve eğer bir kişi yatak ile uyumaya kalkarsa yatak patlar. Nether'da 6 mob kendiliğinden canlanabilir. 1 maden kendiliğinden oluşabilir. Ayrıca sandıkların bulunduğu Nether Kalesi yolları ve Burç Kalıntıları da bulunur. 1.16 güncellemesi ile Nether boyutuna büyük eklemeler yapılmıştır. Bu eklemeler özellikle boyutlar üzerinedir. 5 boyut eklenmiştir.

  • Çarpık Orman
  • Kızıl Orman
  • Ruh Kumu Vadisi
  • Nether Rüzgarlı Vadileri
  • Basalt Deltası

Nether da 1 blok ilerlemek dünyada 8 blok ilerlemekle eşit sayılır. Eğer dünyada uzak bir noktaya gitmek istediğinizde netherdan gitmenizi öneririz. 

End: Endermanlar, Ender Ejderhası, ender böcekleri buradadır. Burada end taşı ve obsidyenler bulunur. Ender Ejderhası öldüğü zaman End'den dünyaya geçiş geçidi çıkar. Ender gözü oyuncuları End portalının yanına götürür. Oyuncular End Portal bloklarının üstüne ender gözlerini koymalı ve End'e gitmelidir. Giderken oyuncular balkabağını kafasına takmalıdır. O zaman Enderman'ler oyunculara saldırmaz. End'de de oyuncular yatmaya çalışırsa yatak patlar. End'de 2 mob kendiliğinden spawnlanabilir. Ayrıca 1.9 sürümü ile birden fazla Ender Ejderhası ve End Şehri oyuna eklenmiştir. Şehirlerde Kanat yani "Elytra" bulunmaktadır. Ve bu şehirlerde Shulkerler spawn olabilir, bunlardan düşen malzemeler ile oyuncular Shulker Kutusu yapabilir. Bu kutular içine koyulan eşyaları düşürmez. Bir nevi çantadır.​​​​​​​​​​​​​​

Oyundaki Madenler

Kömür: Oyuncular yüzeyde veya dağlarda bulabileceği gibi çoğunlukla mağaralarda bulabilir. Çıkarabilmek için oyuncuların elinde en azından tahta kazma olması gereklidir. Oyuncular çubuk ile birleştirerek (Çalışma masasında çubuk alta kömür üste gelecek şekilde) meşale elde edebilir. Aynı zamanda yemek pişirmek ve madenleri eritmek içinde kullanılır. Deniz seviyesinin (64. kare) üstünde bulunabilen tek madendir. Çoğu zaman 5 - 10 arası blok kümeleri halinde bulunsa da derinlere inildikçe 30’un üstünde kömür cevheri bir arada bulunabilir.

Demir: Ne çok nadir ne de çok fazla bulunan bir madendir. Deniz seviyesinin altında (0 - 64) görülebilir. Kırmak için en azından taş kazma gerektirir. Oyuncular kırdığını takdirde Demir Cevheri düşer. Oyuncuların kullanabilmesi için Demir Cevherini fırında eriterek Demir Külçesi elde etmesi gerekir. Pek çok Minecraft oyuncusu el aleti olarak demir aletleri kullanmayı tercih eder. Sebebi ise diğer madenlerle kıyaslandığında bulunabilirliğinin daha rahat olması, dayanıklı olması ve neredeyse her madeni kırabiliyor olmasıdır. Bir Minecraft haritasında toplam taş miktarının %0.72’si demirdir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 35. karedir. Oyuncular Demir Golem yapmak istiyorsa 36 tane demir külçesine ihtiyacı vardır. Oyuncular 9 Demir ile demir bloku yapabilir.

Lapis Lazuli: Çok işlevi olmayan bir madendir. 1.8 versiyonundan itibaren büyü masasında büyü yaparken oyuncuların yapabileceği büyü seviyesini ayarlar. Her büyü yaparken büyü masasına en fazla 3 adet lapis lazuli konulabilir. Sadece 0 - 32. blok yükseklikleri arasında bulunur. Kırmak için en azından taş kazma gereklidir. Kırıldığı takdirde 4 - 8 arası Lapis Lazuli düşer. Fırında eritilmesine gerek kalmadan direkt kullanılabilir. Lapis lazuli 32. blokun altında bulunup taş kazma ile çıkartılabilen tek madendir. Diğer bir kullanım alanı ise mavi boya olmasıdır. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 14. karedir. Oyuncular 9 Lapis lazuli ile lapis bloku yapabilir.

Altın: Haritalarda 0 - 32 kare arasında, özellikle de en alttan 2-9 blok yükseklikte görülürler. En bol Mesa Platosu'nda bulunurlar.

Mesa Platosu'nda demir kadar bol bulunurlar. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Kullanabilmek için fırında eritip Altın Külçesine dönüştürmek gereklidir. Aynı zamanda Zombi Domuz Adamlardan düşen Altın Parçaları'ndan 9 tanesi birleştirilerek Altın Külçesi elde edebilmekte mümkündür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir. Altın zırh ve alet bakımından kötüdür fakat altın elma ve altın havuç yapımında kullanılan bir madendir. Oyuncular 9 Altın ile altın bloku yapabilir.

Elmas: Genel olarak oyundaki en değerli madenlerden biridir. Sadece en alttan 16 kare içerisinde bulunur ama genellikle 0 - 10. bloklar arasında rastlanır. 0 - 16 arasında bir elmas bulma ihtimali %0.1276’dır. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Oyuncuların elmas avına giderken yanlarına özellikle “Servet” özelliği olan bir kazma ile (kendisi oyuncuların kırdığı bloktan 1'den fazla eşya alabilmesini sağlar. Örneğin Servet III özelliği olan bir kazma bir elmas cevheri kırdığında 4 elmas düşebilir.) gitmeleri önerilir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 10. karedir. Oyuncular 9 Elmas ile elmas bloku yapabilir.

Kızıltaş: En alttan 0 - 16 kare arasında rastlanabilen bu maden pek çok işlev için kullanılabilir. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Bir kızıl taş cevherinden 4-5 kızıl taş düşer. Kızıl taş olarak çok çeşitli eşyalar yapabilir ve oyuncular elektrik ileten devreler kurabilir. Ayrıca kızıl taş iksir yapımında da kullanılabilir. 0 - 14 kare arasında kızıl taş bulunma ihtimali %1.025‘tir. Aynı zamanda oyuncular kızıl taş cevheri üzerine sağ ya da sol fare tuşu ile tıklar ya da üzerinde zıplarsa 30 sn boyunca ışık verir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 8. karedir. Birçok sistem ve devre yapımında kullanılır. Oyuncular 9 kızıl taş ile kızıl taş bloku yapabilir.

 

Zümrüt: Oyunun en nadir bulunan madenlerinden biridir. Kırmak için en azından Demir kazma gereklidir. Köylüler ile ticaret yapmak amacıyla kullanılabilir. Şimdilik bunun dışında bir kullanımı bulunmamaktadır. Genellikle yükseklik olarak 30. karenin altında bulunabilir ve istatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir. Sadece Extreme-Hills boyutlarının bulunduğu yerlerde madenlerde sıkça rastlanır. Başka bir boyutta bulunmaz. Genelde tek blok halinde bulunur. Fırında eritilmesine gerek kalmadan kullanılabilir. Tüm köylerin para birimidir. Oyuncular 9 zümrüt ile zümrüt bloku yapabilir.

Kuvars: Oyuna 1.5(1.5.X Kızıltaş Güncellemesi) versiyonunda eklenmiştir. Blokunun 4 çeşidinin (Normal, Sütun, Oyma ve Keskin Kuvars bloku) dışında basamak ve merdiveni bulunur. Bloku 4 tanesiyle yapılır. Ayrıca güneş sensörü ve kızıltaş karşılaştırıcı ve gözlemci yapımında kullanılır.

Netherite: Oyuna 1.16 (1.16.X Nether Güncellemesi) versiyonunda eklenmiştir. Nether'da bulunan madenlerden biridir fakat Antik Kalıntı olarak bulunur, pişirilir ve netherite Bozuntusu elde edilir. Son olarak bunların 4 adeti ile altının 4 adeti ile netherite elde edilir. Bu sayede yine 1.16 ile eklenen Nalbant Masasının işlevi ile elmas eşyaları daha güçlü yapabilirsiniz. Bu maden ile elmastan daha güçlü eşyalar yapılabilir.

DEVAMINI OKU

Minecraft Videolar

Minecraft Ödülleri

Aile ve Sosyal Oyun Dalında BAFTA Oyun Ödülü
Nickelodeon Çocukların Seçimi Favori Bilgisayar Oyunu Ödülü
BAFTA Oyun Özel Ödülü
VGX En İyi Bağımsız Oyun Ödülü

Minecraft Sistem Gereksinimleri

Windows
  • Minimum
  • İşletim Sistemi
    Windows 7 64-bit
  • İşlemci
    Intel Core i3 3.Nesil @ 3+ GHz/ A8-7600
  • Bellek
    1 GB
  • Ekran Kartı
    GeForce GT 440/ Radeon HD 7650M
  • Direct X
    DirectX 9
  • Depolama
    1 GB
  • Notlar
    -
  • Önerilen
  • İşletim Sistemi
    Windows 10
  • İşlemci
    Intel Core i5-4690 @ 3.50GHz / AMD A10-7800 APU
  • Bellek
    4 GB
  • Ekran Kartı
    GeForce GTX 780 / Radeon R9 290
  • Direct X
    Directx 11
  • Depolama
    4 GB
  • Notlar
    -

Minecraft Desteklenen Diller

Arayüz
Seslendirme
Altyazı
İngilizce
Türkçe
-
Almanca
-
Macarca
-
-
Çince
-
-
İspanyolca
-
-
Danca
-
-
Çekçe
-
-
Arapça
-
-
Fince
-
-
Hırvatça
-
-
Sırpça
-
-
Ukraynaca
-
-
Tümünü Görüntüle

Minecraft Satış Bağlantıları

Minecraft Kullanıcı Değerlendirmesi
Oy vermek için giriş yapınız.
Toplam İnceleme:
-

Minecraft Yorumlar (0)

Yorum yapmak için giriş yap.

Henüz yorum yapılmamış.